Първите седмици от живота на бебоците са особен период. Те имат важна задача – да растат мноооого. От тях се очаква за месец да увеличат теглото си с около 1/3. В същото време коремчето им не е огромно. Това означава, че имат нужда да си хапват честичко и денем, и нощем. Минимумът е 8 пъти в денонощието, но повечето бебета се справят по-добре, ако сучат по-често от това – 10-12 пъти, или дори повече. Най-често кърменето не се случва на равни интервали. Някой път може да искат да сучат през час или час и половина, а след това да направят малко по-дълга пауза – 3 часа, рядко 4. Всъщност, разпространената схема за кърмене на 3 часа изобщо не е предпочитана от повечето бебета. Все пак всяко бебе е с различни нужди и иска да суче по различно време и различен брой пъти.

А как „иска“ бебето?

Изпраща ни сигнали. Първо само намеква, че би посукало. Ако не схванем намека, ни прави по-настоятелни знаци, че наистина е гладно. Ако пак не направим нищо по въпроса, се стига до плач. Плачът е късен сигнал за глад. Бебето вече е много разстроено и му е трудно или дори невъзможно да засуче. Нужно му е да се успокои преди това.

Отговаряйки на тези сигнали, не просто избягвате плача. Изграждате доверие у бебето, показвате му, че го разбирате. Това е началото на създаването на вашата връзка и на езикът, с който си комуникирате.

Трябва да отбележим, че някои бебета през първите дни или дори седмици от живота си може да са твърде сънливи и да не се събуждат, когато са гладни. Причини могат да са жълтеница, упойки по време на раждането, недоносеност и други. Ако бебето ви е под 6 седмици или наддаването му е по-малко от очакваното за възрастта, може да се наложи да го будите за кърмене. Свържете се с консултант по кърмене, ако не сте сигурни дали трябва да будите бебето си или можете да го оставите да води самó.

Какво ни казва бебето?

Дълбок сън

Тук още не е гладно. Дори напротив, когато бебето спи дълбоко, шансът да се събуди за кърмене клони към 0. Можете да разпознаете дълбокия сън по това, че бебето е изцяло отпуснато – включително мускулите на лицето му и пръстите на ръцете му. В този момент нито паднала на земята книга, нито дори затръшната врата могат да нарушат сладкия му сън.

Ако целта е да го събудите за кърмене, е нужно да го изчакате, докато влезе във фаза на лек сън. Бебетата бързо преминават от една фаза на съня в друга, така че опитайте пак след 20 минути.

Лек сън

Бебето спи, но се движи насън. От време на време придвижва ръчички към устата си, понякога прави сукателни движения. Започва да огладнява, обаче още му се спи.

От тази фаза може да заспи отново дълбоко или да се събуди за хапване.

При по-поспаливи бебета, които не се будят сами достатъчно често за кърмене, това е удачен момент да се опитате да ги разбудите. Щом започнат да се движат в съня си, вече спят по-леко и имате шанс да ги събудите, за да им дадете да сучат.

Ранни сигнали за глад

Бебето става по-активно. Върти глава, лапа ръчички и се облизва, прави сукателни движения, но все още изглежда спокойно. Това е идеалният момент за кърмене. Достатъчно будно, за да суче активно. В същото време достатъчно кротко, за да имате време да се нагласите удобно. А ако бебокът засуква трудно и има нужда от допълнителна помощ, вероятно в този момент ще е по-склонен да съдейства търпеливо.

Има бебета, които показват ранните сигнали за глад спейки. Или по-точно дремейки. Сумтят и се въртят в полусъница. Търсят гърдата, макар да не са отворили очи. А когато ги отворят, вече са изнервени. При тези бебета може да е по-лесно да ги гушнете още преди изцяло да са се събудили, за да им предложите гърда преди да имат време да се разсърдят.

Средни сигнали за глад

Ако се забавите, търпението на бебето започва да се изчерпва. При някои бебета е достатъчно да закъснеете съвсем малко, за да се изнервят. Така де, колко търпение може да има едно новородено? Всяка минута за тях е цяла вечност.

Бебето лапа ръцете много усилено, промрънква, върти се, рита с крачета.

Вече не е чак толкова спокойно и кротко споделящо нуждите си. Всячески се опитва да каже, че сега е много гладно и не иска да чака повече.

Късни сигнали за глад

Бебето плаче. Това означава, че храненето се е забавило доста. Дълго време то се е опитвало да ни каже нещо, но ние не сме го разбрали и то вече е разстроено.

Много е разочароващо да се опитваш да обясниш нещо наистина важно, но да не те разбират. А бебешката представа за „дълго време“ се различава от тази на възрастните. Търпението на мъниците се изчерпва бързо и те са стресирани, че никой не им обръща внимание.

Когато бебето е толкова разстроено, най-често изобщо не е в състояние да засуче. Това е особено валидно в първите седмици, когато то се учи да суче, а вие – да кърмите. Влиза се в един омагьосан кръг – бебето е мноооого гладно, което значително го е разстроило, но заради плачът си не успява да засуче. Това, което можете да направите в момента, е да го утешите първо – с полюшване, милване и нежен говор, гушкане и контакт кожа в кожа. Едва когато се успокои, ще може да засуче добре.

Трябва ли да кърмя бебето на поискване?

Зависи. От възрастта на бебето, от възможностите му, от наддаването му. Разбира се, най-добре е да се следват нуждите на бебето. Лошото е, че има случаи, в които то не може да ги покаже.

Ако бебето е над 6 седмици и наддава добре, можете спокойно да му се доверите да ви показва кога е гладно. Ако е на по-малко от 6 седмици, е важно да се подходи с внимание.

Новороденото има нужда да суче минимум 8 пъти в денонощието, като 10-12 обикновено е по-удачно. Една пауза от 4-4.5 часа е приемлива, ако през останалото време бебето суче достатъчно често, за да навакса бройката. Ако бебе под 6 седмици се събужда да суче достатъчно често, наддава добре (ако не сте го мерили, следете пелените – да има поне 5-6 напишкани, като поне 3 от тях са и наакани), това са признаци, че се справя добре и вероятно можете да го оставяте самó да показва кога е гладно. Но ако бебето е сънливо и не се буди самó поне 8 пъти, пълни пелените си по-рядко от очакваното или не наддава добре, тогава инициативата трябва да е във вас. Възползвайте се от фазата на лек сън, за да го събудите за кърмене.