Повечето от вас са чували колко е важно кърменето за бебето и как се отразява на имунната му система, развитието на мозъка и други. А знаете ли, че кърменето е не по-малко важно и за майката? Тук искам да ви разкажа за някои положителни ефекти от кърменето върху здравето на майката.

Окситоцинът е един от основните хормони, свързани с кърменето. Работата му е да отваря млечните каналчета, за да може кърмата да потече и да стигне до бебето. Но това далеч не е всичко, което прави.

Окситоцинът свива матката. В първите дни след раждането, повечето майки усещат контракции по време на кърмене, които понякога могат да са доста неприятни. Но добрата новина е, че това усещане стихва за няколко дни, а матката на жени, които започват да кърмят веднага след раждането, се свива значително по-бързо отколкото при жени, които не кърмят. Това намалява кръвозагубата след раждане.

Освен това окситоцинът е хормонът на любовта. Тялото го отделя в огромни количества по време на естествено раждане и това в голяма степен помага на майката да се влюби в бебето си от пръв поглед, щом то се появи на бял свят. След това, по време на кърмене окситоцинът отново се отделя – в по-малки количества, но пък много пъти на ден – и кара майката подсъзнателно да насочи вниманието си върху бебето, да изпитва топли чувства към него и това помага за изграждането на връзка между майка и бебе.

Това действие на окситоцина има и по-дългосрочен ефект – намалява риска от следродилна тъга или дори депресия. Леката форма – следродилна тъга – се среща при 70%-80% от жените. Симптоми са честа смяна на настроението, плачливост, раздразнителност, безсъние, отслабено внимание и други. При по-тежките случаи, когато става дума за следродилна депресия, симптомите са доста по-засилени – чувство на неадекватност, на неудовлетвореност, дори мисли за нараняване на бебето или на себе си.  Често прояви на депресивни състояния има и по време на бременността. Правено е изследване сред жени, които не са имали симптоми на депресия по време на бременността и се оказва, че колкото са по-близо до изключително кърмене през първите 3 месеца, толкова повече намалява рискът от симптоми на депресия през следващите две години.

Изключителното кърмене през първите шест месеца след раждането може да предпази от бременност, ако са изпълнени три условия. Това е така нареченият метод на лактационната аменорея. Първото условие е да са минали не повече от 6 месеца след раждането. Второто е цикълът ви да не се е възстановил (кървене през първите 56 дни след раждането не се смята за менструално кървене). Третото е бебето ви да е изключително или почти изключително кърмено на поискване, без нощна пауза (допуска се от време на време да е опитвало вода или други течности, но без да е замествано цяло хранене). Сукането намалява секрецията на някои хормони – лутеинизиращ хормон, гонадолиберин и фоликулостимулиращ хормон, което води до аменорея и липса на овулация. Намаленото сукане на бебето заради въвеждане на твърда храна, даване на вода и други течности, или дълъг период от време без кърмене (нощна пауза) повишава шансовете за овулация и съответно – бременност.

Ако всички условия са спазени, методът на лактационната аменорея е с поне 98% ефективност, което е сравнимо с други методи за контрацепция. В някои страни този метод се използва и по-продължително време – след захранването на бебетата – до 9 месеца след раждането. Рискът от нежелана бременност не е завишен, но е нужно спазване на определени условия. За да има ясни препоръки за това, са необходими още изследвания.

Кърменето е изключително важно за превенция на рака на гърдата и на яйчниците. Ракът на гърдата е най-разпространеният инвазивен рак при жените в световен мащаб. Среща се по-често в развитите страни и не толкова често в развиващите се страни. През 2002 е направен колаборативен анализ на 47 изследвания в 30 страни, като е събрана информация за кърмене и други аспекти от детеродния период. Учените стигат до извода, че всеки 12 месеца кърмене намаляват рискът от рак на гърдата с 4.3%, а всяко раждане – със 7%.

Проведено изследване от 2003 до 2008 година показва, че кърмене около 3 месеца се свързва с 30% намален риск от епителен рак на яйчника. Учените смятат, че макар тази асоциация да намалява с времето, тя продължава да е валидна 30 години след периода на кърмене.

Гестационен диабет e нарушение в глюкозния толеранс, което се открива за първи път по време на бременност. Повечето жени с гестационен диабет се връщат към нормален глюкозен метаболизъм след раждането, но е доказано, че жени, които са имали гестационен диабет, са в силно завишен риск да развият диабет тип 2 по-късно в живота си. Много изследвания вече показват, че глюкозният метаболизъм се подобрява с кърменето и рискът от диабет тип 2 намалява. Изключително кърмене през първите два месеца след раждането намалява наполовина риска от диабет тип 2 през следващите две години. Ефектът на кърменето е дозозависим и изследванията показват, че при продължително кърмене, той може да трае години.

Заради подобрения глюкозен метаболизъм в периода на кърмене, жените с диабет тип 1 често откриват, че имат нужда от по-малко инсулин.

Множествена склероза – дегенеративно неврологично заболяване, характеризиращо се със симптоми като слабост, умора, мравучкане в крайниците, парализа, проблеми с говора и зрението. Прогноза как ще се развие заболяването е трудно или дори невъзможно да се направи. Правено е изследване за връзката между продължителното кърмене и това заболяване. Изследването показва, че кърмене общо над 15 месеца (независимо дали с едно или повече деца), намалява риска от развитие на множествена склероза по-късно във времето. Жени, които вече са с множествена склероза като цяло по време на бременност влизат в ремисия, след което симптомите значително се обострят в следродилния период, независимо от това как хранят бебетата си. Но изглежда че кърменето помага и тук, като намалява следродилния рецидив и го забавя във времето.

Голямо перспективно кохортно изследване (това е изследване, при което две групи – експериментална и контролна, се наблюдават в течение на определен период от време) сочи, че жени, които са кърмили 2 години и повече имат 37% по-малък риск да развият коронарна болест на сърцето в сравнение с жени, които никога не са кърмили.

Ревматоидният артрит е прогресиращо заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Макар на пръв поглед това да няма връзка с кърменето, всъщност се оказва, че то действа благоприятно дори срещу това заболяване. Жени, които са кърмили, особено тези, които са кърмили поне 13 месеца, са с намален риск да развият ревматоиден артрит на по-късен етап от живота си.

Важно!

Консултирайте се с Вашия лекуващ лекар относно кърмене и прием на лекарства, както и преди прекратяване на терапия. Всеки случай е специфичен и е важно да се претеглят рисковете и ползите за всички възможности. Има фармакологични справочници, съдържащи информация за лекарства и преминаването им в кърмата. При нужда мога да предоставя информация, която да се обсъди с лекуващия лекар.

Източници:

Riordan, J and Wambach, K. Breastfeeding and Human
Lactation
, enhanced 5th
ed. Burlington, MA: Jones and Barlett learning, 2016. Print

Vekemans M. Postpartum contraception: the lactational amenorrhea method. Eur J Contracept Reprod Health Care. 1997;2(2):105‐111. doi:10.3109/13625189709167463

Cooney KA, Nyirabukeye T, Labbok MH, Hoser PH, Ballard E. An assessment of the nine-month lactational amenorrhea method (MAMA-9) in Rwanda. Stud Fam Plann. 1996;27(3):102‐171.

Yeyi Zhu, Cuilin Zhang. “Prevalence of Gestational Diabetes and Risk of Progression to Type 2 Diabetes: a Global Perspective”, Curr Diab Rep. 2016 Jan; 16(1): 7. doi: 10.1007/s11892-015-0699-x.

Harrison Wein, Ph.D. „Breastfeeding may help prevent type 2 diabetes after gestational diabetes“, U.S. Department of Health & Human Services, December 7, 2015.

Sonia Shoukat M.D., Thomas W. Hale Ph.D., “Breastfeeding May Reduce The Risk Of Type 2 Diabetes”, InfantRisk Center

Kerstin Hellwig, MD; et al, “Exclusive Breastfeeding and the Effect on Postpartum Multiple Sclerosis Relapses”, JAMA Neurol. 2015;72(10):1132-1138. doi:10.1001/jamaneurol.2015.1806.

Annette Langer-Gould, MD, PhD; Stella M. Huang, MS; Rohit Gupta; et al, “Exclusive Breastfeeding and the Risk of Postpartum Relapses in Women With Multiple Sclerosis”, Arch Neurol. 2009;66(8):958-963. doi:10.1001/archneurol.2009.132.

Stuebe AM, et al. “Duration of lactation and incidence of myocardial infarction in middle to late adulthood.”, Am J Obstet Gynecol. 2009 Feb;200(2):138.e1-8. doi: 10.1016/j.ajog.2008.10.001. Epub 2008 Dec 25.

The Lancet. “Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries…”, July 20, 2002 DOI: doi.org/10.1016/S0140-6736(02)09454-0.

Modugno, et al. “Breastfeeding factors and risk of epithelial ovarian cancer”, 2019 Apr; doi: 10.1016/j.ygyno.2019.01.017