Ако сте бременна или кърмите и забелязвате малки пъпчици по ареолата си (тъмната част около зърното) – това са жлезите на Монтгомъри. Тези жлези са си там винаги, но обикновено по време на бременност стават по-изразени и можем да ги забележим. Дори е възможно да се види секрет в този период.

Жлезите на Монтгомъри имат няколко функции. Едната е да „смазват“ зърната – да овлажняват кожата и да я правят по-еластична. Все пак по време на кърмене, докато зърното е в устата на бебето, се издължава доста и променя формата си. Не е случайно, че природата е предвидила „смазочен“ материал. Не е нужно да подготвяте зърната си за кърмене – тялото ви самó се грижи за това.

Друга функция на тези жлези е да навигират новороденото, да му подскажат къде е гърдата. Секретът, който произвеждат, мирише подобно на околоплодните води. Ако здраво, доносено бебе, родено без упойка, бъде поставено върху корема на майката, то може съвсем самó да намери гърдата. Бавно и несръчно, но пък целеустремено, се придвижва ближейки ръчичките си по пътя. Те също миришат на околоплодните води и му напомнят каква е целта – а именно, ареолата и зърното. Всъщност една от причините да се препоръчва изчакване с първата баня на бебето е точно това – да не се отмие тази миризма от ръцете му, за да може по-лесно да намери гърдата.

Вижте едно страхотно юначе. В тези няколко секунди няма как да проследим целия му път към гърдата, но пък се вижда как лапа ръчички в търсене.

https://www.youtube.com/watch?v=t43-Pets8yQ

Обикновено има по 8-9 жлези около всяко зърно, макар че бройката при различните жени варира. При някои изобщо не се забелязват, а при други могат да са дори над 30 на всяка ареола. И не са случайно пръснати. Има повече жлези в горната външна част на ареолата, където най-често се намира носът на бебето по време на кърмене.

Оказва се, че жлезите на Монтгомъри не само напътстват бебето къде да търси, но и какво да прави, като стигне там. С други думи, тези жлези стимулират сукането. Колкото повече малки пъпчици има по ареолата, толкова по-бързо бебето засуква и толкова по-активно е на гърдата през първите няколко дни от живота си. След това броят на жлезите не играе такава роля, бебето се научава какво да прави и без тази малка подсказка.

Източник:

Schaal, B., Doucet, S., Sagot, P., Hertling, E. and Soussignan, R. (2006), Human breast areolae as scent organs: Morphological data and possible involvement in maternal‐neonatal coadaptation. Dev. Psychobiol., 48: 100-110. https://doi.org/10.1002/dev.20122