Има разнообразни причини, които понякога налагат бебето да бъде дохранвано за кратко или за по-продължително време, свързани с неефективно сукане или недостиг на кърма. И често първата мисъл, която минава през главата ни е „шише“. Предимството на шишето е, че се намира в почти всяка аптека или бебешки магазин. Повечето хора са виждали как се дава шише на бебе и очакването е, че това ще е лесен и удобен начин за дохранване. Разбира се, трябва да признаем, има случаи, в които шишето е незаменим помощник.

Но всъщност в повечето случаи шишето далеч не е най-подходящият начин за дохранване на кърмаче. То крие рискове, за които не се говори достатъчно. Единият е т.нар. „объркване на зърното“ – някои бебета свикват с шишето и после отказват гърдата или имат трудности със засукването. Биберонът на шишето е доста по-твърд от зърното, което прави усещането в устата на бебето много по-различно. Отворът му е доста по-голям от отворите на млечните каналчета и струята на шишето доста по-силна от струята, която излиза от гърдата.

Макар да има бебета, които без проблем минават от гърда на шише и от шише на гърда, за голяма част от мъниците това си е сериозно предизвикателство. Някои бебета, щом свикнат да пият от шише, „забравят“ как се суче от гърда – започват да засукват плитко (това води до разраняване на зърната и недобро изпразване на гърдите) или трудно изобщо засукват. Други пък, свикнали на по-силната струя от шишето, недоволстват от струята на гърдата.

Среща се и обратното – бебе, което е хранено от гърда, може да изпитва сериозни трудности, ако трябва да бъде дохранено с шише. То не знае какво да прави този биберон в устата си, дави се от твърдия накрайник или не може да смогне на силната струя.

Когато бебето суче от гърда, то има по-голям контрол над това колко да изяде, кога да спре, за да поеме дъх. При храненето с шише този контрол на бебето липсва. Млякото влиза в устата му директно и то просто трябва да преглътне, за да диша. За някои бебета регулирането на дишането при пиене от шише може да е много трудно. Виждали ли сте бебе, което пие от шише, чува се звучно „гъл-гъл-гъл“, а очите му са широко отворени, чак ококорени? Това е сигурен сигнал, че му е ужасно трудно да се справи с шишето!

Затова е важно да се знае, че има и алтернативни методи за дохранване. Тук ще ви разкажа за един такъв метод – система за дохранване на гърда.

дохранване на гърда

Системата за дохранване на гърда най-общо казано представлява следното: една мека тънка тръбичка, която в единия си край е прикрепена към зърното на майката, а другият край е потопен в контейнер с добавка (кърма или адаптирано мляко). Когато бебето суче от гърдата, едновременно с това получава и добавка.

Системата за дохранване на гърда има няколко предимства пред другите методи за дохранване. Най-голямото, разбира се, е това, че бебето е на гърда. Т.е. притеснението, че давайки му нещо различно от гърда ще го накара после да не я иска, реално липсва. Не е нужно да свиква с други средства за дохранване, а после да се опитвате да го отучите от тях. За бебета, които сучат вяло и не успяват да изсучат достатъчно количество, или пък лесно се отказват при по-слаба струя, системата може да е полезна. Добавка, давана чрез система за дохранване на гърда, може да помогне на бебето да задържи интереса си към гърдата, да суче по-дълго време и да е активно на гърда.

Друго предимство на този начин за дохранване е, че бебето, сучейки по-дълго на гърда, я стимулира повече, което помага за увеличаването на кърмата.

Такава система може да бъде закупена от търговската мрежа или да се направи в домашни условия. Домашната система не е сложна за правене, а инвестицията е значително по-малка.

сонда за хранене на недоносено бебе

Нужна ви е меката тънка тръбичка, за която вече споменах – сонда за хранене на недоносено бебе. Най-често се използва сонда №6. Дължината може да варира, като обикновено 50 см. се смята за удачна дължина. Ако е по-къса, е нужно шишето с добавката да се държи по-близо до гърдата и в някои случаи това може да е неудобно. Ако пък е твърде дълга, това може да изисква допълнителни усилия за бебето, за да получи млякото.

Сонди най-често се намират в санитарни аптеки, но е възможно да се закупят и от други аптеки. Проблемът е, че рядко се използват извън болниците и в аптеките често дори не знаят за съществуването им, но ако сте по-настоятелни и ги помолите да проверят при доставчиците си, е много вероятно да открият и да могат да ви доставят в следващите дни. Една сонда може да се използва многократно. Продължителността зависи от това колко често се ползва и дали се измива веднага след употреба.

Друго, което ви трябва, за да направите система, е контейнер, в който да държите нужната добавка. Най-удобно е да се използва шише с биберон, като ще се наложи да пожертвате биберона специално за тази цел. И една спринцовка от 5 или 10 ml – за измиване на сондата.

И така, ето как се сглобява.

В единия си край сондата завършва с накрайник с капаче – това е краят, който влиза в шишето, а капачето стои отворено. Другият край трябва да мине през биберона. За да може това да се случи, ще трябва да разширите леко отвора.


Tака изглежда готовата система. Тръбичката стига до дъното на шишето, капачето е отворено, а другият край преминава през биберона и може да се прикрепи към гърдата. Ако отворът на шишето стане по-широк и сондата се мести лесно, може да я прикрепите към биберона с лейкопласт.

Има два варианта за поставяне на системата.

Единият е да я закачите към гърдата си преди бебето да засуче. Слагате сондата така, че краят ѝ да се изравни с върха на зърното. За да не се размества, я прикрепяте към гърдата с лейкопласт. Това е по-подходящият вариант, ако бебето ви бързо заспива на гърда, ако струята е слаба и бебето се сърди или пък ако кърмата е малко и бебето трудно я изсуква.

Другият вариант е да изчакате бебето първо да изсуче каквото успее от гърдите, а чак към края на кърменето да мушнете сондата. За целта леко притискате гърдата, за да видите добре ъгълчето на устата му и там мушкате тръбичката. Ако предпочитате, може отново да захванете сондата към гърдата с лейкопласт. Този вариант е подходящ, когато бебето суче добре, но е нужно да получи и малко добавка. Ако се окаже, че добавката е повече, отколкото му е нужна, и прекрати сукането, ще е стимулирало гърдите по-дълго време и ще ги остави добре изпразнени. Ако добавката е дадена в началото и бебето се нахрани преди да е изсукало всичко от гърдата, това ще намали стимулацията ѝ.

Контейнерът с мляко може да оставите отстрани до себе си или да го захванете в сутиена между гърдите си, ако използвате такъв. Като правило, контейнерът стои на нивото на главата на бебето или по-ниско. Но ако то е вяло и има нужда от допълнителна помощ, може да го повдигнете леко, за да му помогне гравитацията.

Ако бебето е засукало добре гърдата, ще видите как млякото тръгва по сондата и достига до устата му.

измиване на сондата

За да използвате сондата многократно, е добре да я миете веднага след употреба, за да не засъхва млякото. Това става с помощта на спринцовката. Пълните я с вода и я закачате към долния отвор на сондата – този с капачето. Изстисквате водата. После пълните спринцовката със сапунен разтвор, отново закачате и изстисквате. След товая пълните с вода няколко пъти за изплакване. Накрая може да продухате сондата с празна спринцовка, за да изкарате последните капчици вода или направо да я оставите да съхне на въздух. За ваше улеснение може да си приготвите чашка със сапунен разтвор, която да използвате през целия ден.

Ето клипче, което показва как се сглобява системата, а после как се поставя – преди началото на кърменето и след като бебето е засукало: ВИЖТЕ ТУК.

За това кога да прекратите използването на сонда, можете да се водите по бебето си. Ако досега сте използвали сондата през цялото време на кърмене, но вече бебето може да суче активно и без сондата да е постоянно прикрепена към гърдата, може да пробвате да я слагате чак в края на кърменето. Бебето ще изсуче първо кърмата, която е в гърдите ви, а чак след това ще започне да приема и добавката. Ако видите, че приключва със сукането преди да е изяло цялата добавка, вероятно вече има нужда от по-малко. То ще ви води към премахването ѝ. Важно е в периода на тази промяна да следите внимателно наддаването на бебето, за да се уверите, че наистина всичко върви добре.