Не случайно коластрата често е наричана „течно злато“.

Освен че най-често е със златист цвят, тя предлага много ползи в малко количество. Започва да се образува от около средата на бременността и е на разположение на бебето веднага след раждане, дори то да се роди по-рано от очакваното. Някои жени забелязват спонтанно изтичане на коластра в последните седмици на бременността. При други не се забелязва. Независимо от това, тя е там и чака. В идеалния случай, при гушкане веднага след раждането и контакт кожа в кожа, бебето я получава още тогава, с първото си засукване.

Ето някои от магиите ѝ:

Наситена е с имуноглобулини, основно sIgA (секреторен имуноглобулин А), които играят много важна роля в изграждането на имунитета.

Покрива червата на бебето като с предпазно фолио. Така намалява податливостта им към патогени. С това се понижава риска от алергии още с първите глътки на бебето.

Служи за лаксатив – помага на мекониума да излезе по-бързо. Мекониум – това е първото гъсто, тъмно изхождане на новороденото.  Медицинският персонал в болницата следи стриктно кога той се изхвърля от тялото на бебето. Колкото по-рано се случи, толкова по-малък е шансът то да развие тежка жълтеница. Така че бебета, закърмени веднага след раждането и продължаващи да получават коластра често след това, имат по-нисък риск от достигане на патологично високи нива на билирубин и силно изразена жълтеница.

В коластрата се съдържат бета-ендорфини, които помагат на бебето да се адаптира след раждането. Бета-ендорфините са вътрешно произвеждани опиоиди – намаляват или дори блокират болковото усещане, намаляват стреса. Произвеждаме ги в голямо количество след тренировка и в още по-голямо – при вагинално раждане. Има механизъм, който успява да увеличи съдържанието на ендорфини в коластрата и преходната кърма до двойно над нивата в кръвта на майката. Това значи, че бебетата получават доста голяма доза в първите си дни. В коластрата на жени, родили с Цезарово сечение, също има ендорфини. Ако новородените получат коластра точно преди болезнена процедура, като взимане на кръв или ваксина, стресът за тях е по-малък.

Тъй като коластрата съдържа въглехидрати, приемът ѝ веднага след раждането намалява риска от хипогликемия, или твърде ниска кръвна захар. Гушването в топлото майчино тяло и контактът кожа в кожа подобряват терморегулацията на новороденото, което намалява изразходването на кръвната му захар – също начин за поддържане на баланса.

И не на последно място – коластрата съдържа много калории в малко обем – идеално за бебешкото коремче, което веднага след раждане е съвсем мъничко. През първите 24 часа бебетата изсукват средно между 7 и 37 мл. За да може да отговори на нуждите им в този период, коластрата е с високо съдържание на протеини.

Разбира се, колкото повече суче бебето в първите 2-3 дни, толкова повече възможности имa да се възползва от „екстрите“ на коластрата и толкова по-бързо се образува повече кърма.