Накратко, казвам се Рина и съм IBCLC – консултант по кърмене, сертифициран от Международен борд (iblce.org).

Какво мога да направя за Вас можете да видите тук.

И… надълго:

снимка от Diana Strumin Design & Photography

Майка съм на 3 момичета, отглеждането на които малко по малко събуди и утвърди моя интерес към кърменето. От малка в дома ми се е говорило за кърменето като нещо важно, нормата за бебешко хранене и задължително изискване за отглеждане на здрави деца. Но също така живеех с идеята, че се случва трудно.

С раждането на първата ми дъщеря изживях тежки първи дни, правех две стъпки напред и една назад, минах през какви ли не изпитания. Постепенно кърменето започна да ми харесва и да улеснява ежедневието ми, освен всички здравословни позитиви, които даваше на мен и на бебока. Беше ми тъжно за майките около мен, които не успяваха да се справят с трудностите и приключваха с кърменето далеч преди да им се иска това да се случи. Започнах да чета все повече, да се опитвам да помагам на роднини и приятелки – къде успешно, къде не толкова и това някак естествено доведе до

Ла Лече Лига и доброволчеството.

Присъединих се към срещите на Ла Лече Лига (ЛЛЛ) през 2012 г, когато втората ми дъщеря беше бебе. Уютно място, където жените спокойно могат да разговарят за кърмене, за притесненията си и успехите си. ЛЛЛ Лидер модерира срещата и дава актуална информация основана на доказателства по обсъжданите теми. Този споделен опит е помогнал на много жени да се справят с трудностите и да се радват на успешно кърмене.

След като преминах обучение, което ми даде допълнителни познания за кърменето, за най-често срещаните проблеми, както и за решенията за тях, през 2015 година се акредитирах за Ла Лече Лига Лидер. ЛЛЛ Лидерите са доброволни консултанти по кърмене, кърмили успешно своите бебета и обучени да подпомагат естествения ход на кърменето, давайки информация на родителите какво могат да очакват, кое е нормално и кое изисква консултация със специалист.

Продължавам да съм доброволец към Ла Лече Лига – водя Бебешки кафета и тематични срещи, където с майки обсъждаме различни аспекти от живота с кърмачето – от подготовката до отбиването.

Едно от изискванията към активните ЛЛЛ лидери е да поддържат знанията си, като четат актуална информация и публикувани изследвания за кърменето. Това пък ме накара да се интересувам още по-задълбочено, да уча не само за естествения ход на кърменето, но и за някои патологични състояния и какво може да се направи при тях. Затова следващата ми стъпка беше да се сертифицирам за

IBCLC – консултант по кърмене, сертифициран от Международен борд.

Изискванията, които трябваше да покрия преди да се явя на изпит, бяха:

  • Изучаване на 14 здравни дисциплини;
  • 90 часа специализирано обучение за кърмене и лактация през последните 5 години;
  • 1000 часа практическа работа с майки и бебета – също през последните 5 години.

Изучавах анатомия, физиология, детско развитие, психология, както и други дисциплини, които имат връзка с кърменето. Специализираното ми обучение за кърмене включи много интересни конференции и онлайн курсове, а Ла Лече Лига и работата с майки и бебета бяха моето поле за практическа работа.

И така, от началото на 2020 година съм консултант по кърмене сертифициран към международен борд. Едно от изискванията на този борд е на всеки 5 години консултантите да се ресертифицират – така се гарантира, че поддържаме знанията си. IBLCE редовно актуализира публичен регистър на IBCLC консултанти, за да включи всички, които са взели изпита си или са се ресертифицирали. Можете да ме потърсите по име (на кирилица – Рина Господинова, или на латиница – Rina Gospodinova): https://ibclc-commission.org/public-registry/

Акушерка.

Кърменето не е отделен и самостоятелен процес. Бременността и раждането могат да се отразят позитивно или негативно на началото му. Исках да вляза в повече дълбочина по темите свързани с този период. Усетих още по-отблизо женската сила и това на какво са способни телата ни. Не мога да спра да се възхищавам и на малките човечета, които идват на този свят с инстинктите си и способностите си.

След 4 години във Факултета по обществено здраве на МУ София, от 2023 г официално съм акушерка.